Geloof in de zaak

Terugblik

19 maart 2011 - Jubileumreis Krakau

Informatie over de bijeenkomst

 

 

Geslaagde Jubileumreis Krakau

 

Zaterdag 19 maart 2011:

De deelnemers aan de reis naar Krakau ontmoetten elkaar op de luchthaven in Dortmund. Sommigen waren op eigen gelegenheid met de auto naar de luchthaven gekomen. Ongeveer de helft was met een touringcar gebracht. Uiteindelijk waren we met 48 deelnemers op pad.

De vliegreis verliep voorspoedig, hoewel het soms duwen, trekken en werken was om je handbagage kwijt te kunnen. Vanuit de lucht zagen we dicht bij Krakau dat de aarde bedekt was onder een dunlaagje sneeuw. Koning Winter was hier nog regerende……

 

In Krakau werd het gezelschap per luxe touringcar naar het mooie Andel’s Hotel gebracht, alwaar de bagage werd gestald. Vervolgens werd lopend het centrum van Krakau verkend. Een gids vertelde over de stad, over de goed bewaard gebleven gebouwen en architectuur. Natte sneeuw en regen hielden ons fris en monter bij de les. Uiteindelijk bleek het een mooie wandelroute te zijn, welke ons een indrukwekkende stad liet zien. Ongeveer 1 miljoen mensen wonen, werken, studeren en recreëren hier!

Imposante kerken en een kathedraal werden bezocht. Opeens stonden we bij het graf van het Poolse presidentiële echtpaar Lech Aleksander en Maria Helena Kaczynski, verongelukt in 2010.

De lunch in het hardrock café Krakau was meer dan welkom. We hadden immers al goed wat energie verbruikt.

Daarna bracht de bus ons naar de zoutmijnen van Wieliczka. De trap met 380 treden bracht ons aanvankelijk op 65 meter. Al wandelend kwamen we later uit op 130 meter onder de grond. Heel bijzonder om te zien dat je er diverse kapellen aantreft, met natuurlijk het hoogtepunt een grote kathedraalachtige kapel op 100 meter. Die mijn heeft veel rijkdom gebracht aan Krakau en omgeving.

 

Het diner vond deze avond plaats in het hotel. Dat was op zich niet verkeerd gekozen. De meeste deelnemers waren immers al vanaf 01:00 uur ’s nachts in touw en waren dus na het diner om 22:00 uur gewoonweg toe aan rust.

 

Zondag 20 maart 2011:

Een uitgebreid  en goed verzorgd ontbijt was een mooie opening voor deze indrukwekkende zondag. Vandaag stond immers een bezoek aan de concentratiekampen Auschwitz en Birkenau op het programma. Als je in Krakau bent, kun je en wil je niet om dat bezoek heen. Iemand schreef het volgende:

Op zondag 20 maart 2011 was ik in beide concentratiekampen Auschwitz en Birgenau. Nu 3 dagen later bepaalt het nog steeds mijn gedachten. Het laat me niet los. Ik probeerde me in te leven in de pijn, in de angst, in het onmenselijke bestaan van de onschuldige mensen in de kampen die voor mij leefden op 'onze aarde'. Inderdaad 'onze aarde', want wie heeft het recht om te bepalen wanneer jij naar het toilet mag (2 keer per dag), wanneer en wat jij eet op een dag, wanneer jij staande 's nachts mag uitrusten na 12 uur werken en ploeteren? Wie heeft het recht om jouw vrouw en kinderen naar de gaskamer te leiden en hun dood te regisseren? Wie heeft het recht om jou uit te buiten, om jou uit te leven, om jou uit te mergelen en wie heeft dan het recht om jouw dood te bepalen?
Ik heb gelopen op de grond waar de gruwelijkheden zich afspeelden. Ik heb gestaan bij de muur waar meer dan 20.000 mensen zijn doodgeschoten. Ik heb geademd op een plek waar 1.100.000 mensen zijn vernietigd.....
Slechts 10 % van de kampbeheerders/kampuitvoerders/kampbeulen is berecht - 90 % heeft die verantwoording nooit achteraf toegegeven of willen dragen. 90 % is gewoon weggedoken/ondergedoken in 'onze aarde', waar ze in een anoniem bestaan door konden leven. Ze konden de Holocaust achter zich laten en zelf bepalen wanneer ze naar het toilet gingen, wanneer en wat ze gingen eten, hoe warm ze het huis wilden hebben......
HOUD AUSCHWITZ/BIRGENAU INTACT OM DE MENSEN TE WAARSCHUWEN VOOR EEN HERHALING!
BEN ZUINIG OP EEN EERLIJKE DEMOCRATIE !!

Na deze onvoorstelbare indrukken, werd er een Joodse lunch (stokbrood met groente en gesmolten kaas) geserveerd in een typisch Pools restaurant. Het gezelschap schakelde snel en de sfeer zat er weer meteen in.

Nadat de bus het reisgezelschap bij het hotel bracht, had iedereen een paar uurtjes voor zichzelf. Dat bracht tijd om te borrelen, te winkelen, te lezen, te ontspannen e.d.

 

De avond stond in het teken van een Jewish night. Een heus Joods diner met live Joodse muziek. Erg gezellig om een keertje mee te maken. Iedereen had het zichtbaar naar de zin. Na thuiskomst in het hotel was er nog een soort van after-party-diner-borrel. Een klein gezelschap ging nog even het oude centrum van Krakau in en was laat/vroeg terug (’t is maar net hoe je het bekijkt).

 

Maandag 22 maart 2011:

Wederom een uitgebreid en goed ontbijt. Daarna met de bus naar de luchthaven Krakau voor de vliegreis naar Dortmund. Ook dat verliep allemaal zoals gepland.

Rond 16:00 uur was de bus – na een rit van ruim 2 uur - weer in Eindhoven.

 

De Jubileumreis voor het 20-jarig bestaan was een succes. Op naar de 25 jaar !!

De foto's